Vloerkleden – Afmeting, Vorm en Positie.
Even een kleine check vooraf.
Je hebt bepaald op welke plaats je vloerkleed komt te liggen? Hoe groot je vloerkleed moet zijn, weet je? Je hebt een keuze gemaakt voor een rechthoekig, vierkant of rond vloerkleed. Misschien heb je zelfs gekozen voor een organische vorm.
Gaat het vloerkleed van je keuze perfect samen met je huidige woonstijl of ben je voor het wow-effect van een eye-catcher gegaan? Heb je kunnen beantwoorden welk materiaal je het meest aanspreekt? Heb je bij de keuze voor een hoogpolig of laagpolig tapijt in het achterhoofd gehouden waar het kleed komt te liggen?
Grote kans dat je dan via onze blog “Zo kies je het perfecte vloerkleed in 5 stappen” hier gekomen bent.
In dat geval weet je waar je op kunt letten bij het kiezen van een karpet. Je hebt een idee wat voor vloerkleed je wilt en het antwoord op: “Hoe een vloerkleed kiezen”, heb je waarschijnlijk al. Als wij in onze gesprekken met klanten echter doorvragen, merken we dat de vraag “Hoe groot moet mijn vloerkleed zijn?” ook een relatie heeft met “Hoe moet ik mijn vloerkleed neerleggen?
“Leg ik mijn vloerkleed onder de bank of leg ik mijn karpet voor de bank?”
“Moet mijn vloerkleed naast bed of leg ik het er onder?”
Wij zien een duidelijke relatie tussen de afmeting, de vorm die je kiest en de plaats waar je jouw vloerkleed gaat neerleggen. Onze stylisten hebben op de bovenstaande en andere vragen antwoorden die ze graag delen.
Per ruimte delen ze een aantal tips, voorbeelden en laten ze zien hoe je jouw vloerkleed neer zou kunnen leggen.
Tip 1:
Plak de fictieve maat en vorm van een vloerkleed die je voor ogen hebt, af met tape. Dat is heel eenvoudig te realiseren. Bovendien zijn er verschillende kleuren schilderstape te koop. Hiermee plak je snel verschillende maten af die direct een ander visueel beeld geven. Je krijgt dan snel een idee van de afmeting die jou het meest aanstaat
Hoe vloerkleed in de woonkamer?
De keuze van de maat van een kleed staat in relatie tot de grootte van je ruimte. Is er sprake van een grote zithoek, dan vraagt dat vaak om een vloerkleed dat net zo aanwezig is. Heb je een kleine kamer, dan wil je niet dat het karpet zo groot is, dat het de ruimte opslokt.
Als je twijfelt tussen klein en een maatje groter, is in onze ervaring vaak gebleken dat net iets groter dan toch mooier uitpakt. Je zou kunnen denken dat dit een verkoopargument is, maar we dagen je uit om het met tip 1 zelf thuis eens uit te proberen. Uiteindelijk zit jij aan het stuur en beslist zelf!
Tip 2:
Een te klein kleed valt meer (negatief) op dan een passend karpet. Zorg voor ‘body’. In een grote kamer, kan een groot vloerkleed de kamer juist groter laten lijken. Dit lijkt tegenstrijdig, maar bedenk dat deze ‘eilanden’ ook zorgen voor een duidelijke herkenbaarheid van de verschillende onderdelen in de kamer.
Tip 3:
Hou in een kleine ruimte zeker 30 cm vrij tussen de muur en je vloerkleed. Dit oogt veel ruimtelijker! Let op: Vloerkleden mogen geen belemmering zijn voor naar binnendraaiende deuren.
Tip 4:
In een groter(e) ruimte vergroot je de ruimte tussen de muur en het karpet om dezelfde reden. Het liefst zo’n 50 cm.
Voorbeelden ter inspiratie.
Hopelijk hebben we je al een beetje mee kunnen nemen in de aspecten die wij belangrijk vinden bij het bepalen van het juiste vloerkleed. Wij vinden namelijk dat er geen eenduidig antwoord te geven is op een vraag als: “Moet een vloerkleed onder of voor de bank?” of “Moet mijn vloerkleed groter of kleiner dan de bank?”.
Onze stylistes hebben een aantal opstellingen getekend om wat mogelijkheden te illustreren. Die zou je als inspiratie kunnen gebruiken om ze in jouw eigen situatie thuis dan eens te ‘kopiëren’. Die zijn grofweg in te delen in 3 mogelijke opstellingen
Een ziteiland creëren – alle meubels op het vloerkleed.
Als je deze optie overweegt, heb je waarschijnlijk de ruimte. Je hebt een grote (hoek)bank of overweegt de aanschaf er van. Het is dan prachtig om je tapijt onder alle meubels te leggen. Je schept als het ware een aparte plek binnen een groter geheel. Een ‘eiland’ waar het heerlijk zitten is.
Tip 5:
Ga voor het optimale effect!
Meet je opstelling precies op en zorg voor een vrije ruimte van zeker 30 cm rondom.
Ga bij het meten uit van de uiterste maten van je opstelling. Staan er bijvoorbeeld twee banken tegenover elkaar, meet dan van de ene achterzijde tot de andere achterzijde. Hetzelfde geldt voor de meubels die eventueel links en rechts staan. Als richtlijn kun je nu aanhouden dat je vloerkleed aan alle vier de zijden, 30 cm moet uitsteken (je telt dus in totaal 60 cm bij de gemeten afstanden op).
Voorste poten van de bank op het vloerkleed.
Dit is de opstelling die we verreweg het meest tegenkomen. Je vloerkleed en meubels vormen een eenheid. Er is letterlijk en figuurlijk verbinding. Bovendien is deze opstelling in veel Nederlandse huizen te realiseren. De ruimte laat dit nog toe.
Als richtlijn geven we vaak aan om 15 – 20 cm onder de meubels te leggen. Deze afstand hanteren we ook om aan beide zijden van je breedste meubel er bij op te tellen.
Staat er bijvoorbeeld een 3-zits bank tegenover twee fauteuils, dan meet je de afstand tussen deze twee en daar tel je tussen de 30 cm en 40 cm bij op. Voor de andere maat, kijk je dus naar het breedste opstelling. De 3-zits bank. Als deze 234 cm breed is, tel je daar ongeveer tussen de 60 cm en 80 cm bij op.
Alleen de salontafel(s) op het vloerkleed.
Deze optie is geschikt bij een kleinere zithoek. Hier voldoet vaak een kleine maat vloerkleed. Je wilt in ieder geval je salontafel op het kleed hebben staan. Kies hier ook weer niet alleen op basis van je salontafel, maar kijk ook even wat er bij de ruimte passend is. Probeer balans te creëren.
Houdt ruimte tussen je vloerkleed en de overige meubels.
Als richtlijn kun je 5 cm aanhouden en daar een beetje mee spelen aangepast op de ruimte en wat jij mooi vindt.
Je kunt de breedte van je bank aanhouden als breedte van je vloerkleed of juist zo kiezen dat hij iets minder breed is. Bijvoorbeeld door de breedte tussen de armleuningen in te meten.
Vloerkleed onder de eettafel.
Vloerkleden onder eetkamertafels. Wij vinden het een heerlijke combinatie en het verbaast ons geregeld dat we dit in ons landje niet vaker zien. Het geeft zo’n mooi beeld en voelt ook zo heerlijk aan. Zeker; er zijn een paar dingetjes waar je op moet letten, maar dat hoeft je niet te weerhouden.
Kies bij voorkeur geen hoogpolig kleed, maar een vlak kleed. Dat is veel makkelijker met het verschuiven van de stoelen, want in tegenstelling tot de verschillende opties in de zithoek vinden we dat bij de eettafel het kleed echt wel voldoende groot moet zijn om naast de tafel ook alle eetkamerstoelen er op te kunnen zetten.
Tip 6:
Tel bij de afmetingen van de tafel minimaal 70 cm aan alle vier de zijden op. Is je eetkamertafel 240 x 80 cm, kies dan voor een kleed dat minimaal 380 x 220 cm, zodat iedereen fijn aan tafel kan zitten zonder last te hebben van de randen van je karpet. Bedenk ook wie er vaak op bezoek komt en komt dineren. Komen je ouders geregeld langs, bedenk dan dat zij hun stoel waarschijnlijk nog verder van de tafel afschuiven en dat zelfs 70 cm aan de krappe kant is. Ook dit kun je thuis vrij eenvoudig ’testen’.
Heb je een ronde tafel, hanteer dan dezelfde vuistregel.
Heb je een ronde tafel met een diameter van 120 cm, kies dan minimaal voor een (rond) karpet van 260 cm.
Tip 7:
Bedenk dat iedere ‘stoffering’ positief bijdraagt aan een prettige akoestiek.
Een huis met alleen maar harde materialen zal hol klinken en geluid zal er vaak nagalmen. Hoe groter het oppervlak van een vloerkleed, hoe groter de bijdrage.
Hoe vloerkleed in de slaapkamer?
Ook voor de slaapkamer geldt dat de ruimte, je vloerkleed en de slaapkamermeubels met elkaar in verhouding moeten staan. Ze moeten elkaar versterken en zeker niet tegen werken. Wat we hiermee bedoelen?
We kunnen wel heel stoer roepen dat wij de optie waar je vloerkleed helemaal onder je bed ligt en de nachtkastjes er ook nog allebei op staan het mooiste vinden, want dat zorgt voor het ultieme hotelgevoel, blablabla, yadayadayada, enz. enz.
Dat vinden we ook, maar je moet er wel de ruimte voor hebben. Ligt jouw vloerkleed dan bovendien ook nog maar gedeeltelijk onder de kledingkast dan ziet dat er ten eerste niet top uit, maar belangrijker nog; uiteindelijk ga je problemen ondervinden met het openen van je slaapkamerkast omdat deze niet waterpas meer staat.
Het opmeten van de ruimte is natuurlijk eenvoudig. Met bovenstaande voorbeelden heb je ook een goed gevoel gekregen welke positie je bed (en andere meubels) in het totaalplaatje inneemt. Welke rol zij spelen in een evenwichtig en mooie sfeer.
Met onderstaande voorbeelden schetsen we een aantal mogelijkheden.
Een slaapeiland creëren.
Natuurlijk vinden we het geweldig mooi als je een slaapkamer hebt die zo ruim is dat je het bed, de nachtkastjes en eventueel een voetenbankje in zijn geheel op het tapijt kunt zetten, maar we beseffen dat dit niet voor iedereen is weggelegd.
Plak ook hier even met tape of kranten de afmeting af die je bed en nachtkastjes zouden hebben, zodat je daaromheen een denkbeeldig tapijt kunt afplakken en de juiste maat kunt opnemen.
Een slaapeiland zonder nachtkastjes.
Heb je helemaal geen nachtkastjes, dan kun je natuurlijk nog steeds hetzelfde doen. In dit geval is onze vuistregel zeker zo’n 120 cm bij de breedte van het bed op te tellen. Je hebt dan aan beide zijden 60 cm over en wanneer je wakker wordt, sta je altijd op een warm kleed in plaats van op een koude vloer.
Het hoofdeinde vrij laten.
Je kunt er ook voor kiezen om juist onder de ruimte van je hoofdeind geen vloerkleed neer te leggen. Ook eventuele nachtkastjes zullen dan niet op het vloerkleed staan.
Met deze optie benader je de sfeer en uitstraling van bovenstaande opties, maar prijstechnisch is dit waarschijnlijk iets vriendelijker, omdat je toch minder vierkante meter tapijt neerlegt.
Lopers naast je bed.
Wil je geen volledig vloerkleed op de slaapkamer, maar vind je het wel heel fijn om in de ochtend niet meteen op een koude vloer te stappen, dan kun je er ook voor kiezen om een smal vloerkleed naast beide zijdes van je bed te leggen. Deze loper kun je een klein stukje van je bed afleggen.
Ronde vloerkleden op de slaapkamer.
Het lijkt misschien niet zo voor de hand liggend, maar afhankelijk van je smaak, kun je er ook voor kiezen om een rond vloerkleed op de slaapkamer neer te leggen.
Vloerkleed in de hal.
Een vloerkleed in de hal of gang ligt vrij. Deze leg je niet strak tegen de muren aan, maar vrij van de muren. Als vuistregel kun je een ruimte van tussen de 25 – 30 cm aanhouden.
De lengte bepaal je aan de hand van de situatie. Vaak ligt er achter de voordeur een put om het water in af te sluiten. Daar is in de regel een uitsparing gemaakt voor een mat, zodat je eerst je voeten kunt vegen. Bepaal vanaf de put tot het eindpunt de lengte en maak dit aan beide zijdes iets korter, zodat het ook hier niet meteen ergens tegen aan ligt. De 30 cm vrije ruimte is ook hier een goed uitgangspunt.
Zo krijg je een gave loper in je hal die ontzettend uitnodigt om binnen te komen. Je voelt je direct welkom.
Nog meer weten?
Je hebt nu veel inspiratie gekregen over hoe je je vloerkleed kunt neerleggen. Waarschijnlijk wil je meteen aan de slag. Dat kan natuurlijk door een kijkje te nemen bij onze collectie vloerkleden.
Wil je toch nog wat extra informatie, dan kun je andere tips lezen. Bijvoorbeeld hoe je in vijf stappen jouw perfectie vloerkleed kiest