Zo kies je het perfecte vloerkleed in 5 stappen
Perfectie bestaat niet!
Huh, en dat meteen na zo’n veelbelovende titel? We leggen het even uit!
Perfectie is namelijk subjectief. Net zo subjectief als mooi.
Wat jij mooi vindt, spreekt een ander misschien niet of veel minder aan. Met ons ‘perfecte’ stappenplan gaan we jou helpen.
Zo kies en koop jij jouw juiste vloerkleed!
In vijf stappen jouw persoonlijke ‘city guide’ voor: “Vloerkleed kopen. Waar moet ik op letten?”
Smaak.
Smaak is persoonlijk, maar bijna alle stylisten delen wel de mening dat vloerkleden het in zich hebben om het interieur ‘af te maken’. Ze kunnen een ruimte zelfs een totaal andere uitstraling geven.
Ons stappenplan biedt handvatten en houvast bij vragen als:
- Waar moet ik op letten bij het kiezen van een vloerkleed?
- Wat voor vloerkleed moet ik kopen?
- Welk vloerkleed past bij een hoekbank?
- Moet het vloerkleed voor of onder de bank?
- Hoe moet ik een vloerkleed neerleggen?
- Welk vloerkleed is geschikt voor onder de eettafel?
Aan de slag!
We zien vaak dat de eerste vragen bij onze klanten gaan over de afmeting en de kleur van het vloerkleed. Hoe groot moet het vloerkleed zijn? Welke kleur past het beste bij onze grijze bank, bruine bank, groene bank, enz.?
In gesprek met de klant, proberen we dan eerst een stapje terug te zetten. “Waar komt het kleed dadelijk te liggen?”
Stap 1 – De Plaats.
Vloerkleed in de woonkamer.
Van een vloerkleed in de zithoek kijken we niet meer op. Dat vinden we ondertussen heel gewoon.
In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw lag er echter in bijna ieder huis nog kamerbreed tapijt. We zijn steeds meer voor harde materialen op de vloer gaan kiezen. Een trend die zich met leisteen, keramische tegels, laminaat, pvc en bijvoorbeeld gietvloeren door is blijven zetten. Daardoor proberen we vaak op een andere manier een knusse hoek in huis te creëren. Vaak met een vloerkleed.
En eerlijk is eerlijk. Een vloerkleed voor (of onder) een bank is toch ook gewoon veel lekkerder. Met je voeten op het karpet voelt het toch allemaal net iets comfortabeler aan dan op een (koude) tegel. Bovendien oogt het ook zachter. Vriendelijker!
In onze artikel over “Afmeting, vorm en positionering van je vloerkleed”, geven we meer tips en voorbeelden over hoe je jouw vloerkleed neer zou kunnen leggen.
Naast de zithoek er is nog een plek in de ‘living’ waar je op een hele gave manier een bijzondere plek kunt creëren.
Een vloerkleed onder de eettafel.
Wij zien het nog te weinig, maar onze stylistes zijn er helemaal weg van. Het vloerkleed onder de eettafel.
Een kleed onder de eettafel staat niet alleen gezellig, maar je benadrukt er ook nog eens mee welke rol deze plek in je huis inneemt. Vaak zitten we hier met ons gezin of vrienden en bespreken de dag, spelen spelletjes, eten lekker uitgebreid of borrelen er gezellig en langdurig.
Vaak draait ons leven in huis om de eetkamertafel. Wij benadrukken deze centrale functie graag ook optisch door onder de eettafel en de eetkamerstoelen een ruim tapijt neer te leggen.
Meer tips over de plaats van je karpet onder de eetkamertafel vind je in ons artikel “Vloerkleden – Afmeting, Vorm en Positie”.
Een vloerkleed in de slaapkamer.
In slaapkamers wordt tegenwoordig vaak PVC en laminaat gelegd. We zien een verband tussen de keuze voor deze materialen en de toename van vloerkleden in onze slaapkamer. En dat is niet voor niets! In de ochtend uit je warme bed kruipen en dan je voeten op het koude vinyl zetten, is voor de meesten van ons niet het ultieme geluksmoment.
Herinner je je dat weekendje weg? Die overnachting in dat ene heerlijke hotelletje? Waar je in de ochtend je bed uit stapte, maar waar je pas echt wakker werd om de warme douche?
We hoeven ons trouwens niet te beperken tot de ‘master bedroom’. Niet alleen de slaapkamer van papa en mama wordt er sfeervoller van, maar ook in de kinderkamer zorgt een kleed voor een fijne warme toets waarop ze lekker kunnen spelen.
Nog meer tips over vloerkleden in je slaapkamer lees je in deze blog over de plaats van je vloerkleed in de slaapkamer.
Een vloerkleed in de gang.
Verborgen pareltjes zijn het. Oude huizen die aan de voorkant kleiner lijken dan ze daadwerkelijk zijn. Waar je in een smalle gang binnen komt, waar dan vroeger vaak een ‘loper’ lag.
Een lang kleed in de gang waarvan soms hetzelfde patroon ook op de trap terug te vinden was. Unieke verhalen zouden ze kunnen vertellen
Nog steeds vinden wij een dergelijke loper in de hal chic en stijlvol. Je voelt je er meteen welkom.
Een vloerkleed in de keuken.
In een keuken wordt een kleed vaak niet als praktisch gezien. Het spetteren en spatten tijdens het koken, is bij ons helaas nogal eens terug te vinden op de vloer. Even dweilen is dan toch een stuk praktischer dan vlekken verwijderen.
Toch kunnen vloerkleden in een keuken met een houten vloer een hele mooie uitstraling hebben. Bovendien beschermt het je vloer ook wel weer tegen slijtplekken daar waar je veel staat en draait.
Vloerkleed in de studiekamer.
In de werk- of studeerkamer zorg je vaak dat de temperatuur wat lager is. Dan houdt je scherp en gefocust. De uren die je hier zit, wil je zo efficiënt mogelijk inzetten.
Dat hoeft echter geen Spartaanse ervaring te zijn. Ook al staat de verwarming hier een tandje lager, het is wel behaaglijk om je voeten warme te houden. Een studeerkamer mag zeker ook comfortabel zijn, vinden wij.
Stap 2 – De Afmeting.
Nu je weet waar jouw karpet komt te liggen, kunnen we gaan kijken naar de afmeting. Niet alleen de ruimte waar het nieuwe kleed komt te liggen is een bepalende factor, maar ook de meubels in die ruimte spelen een centrale rol.
Met een groot kleed in een grote ruimte kun je eenvoudig een knus eiland creëren. Zorg er voor dat je niet overdrijft, maar bedenk ook dat een te klein karpet in een grote ruimte een verloren indruk maakt. Houdt in ieder geval ook rekening met vaste elementen als deuren. Naar binnen draaiende deuren mogen door het tapijt niet geblokkeerd worden.
Wij merken dat het vaak als lastig ervaren wordt om, op basis van de afmetingen alleen, een idee te krijgen van de impact die het kleed heeft op de ruimte. Een tip die veel gegeven wordt, is om dit visueel te maken.
Met tape kun je de maat die je voor ogen hebt eens afplakken. Dit kan ook door oude kranten of reclamefolders neer te leggen. Zo krijg je een echte indruk van het formaat en de positie die het kleed binnen de ruimte gaat innemen.
Stap 3 – De Vorm.
We hebben twee belangrijke stappen besproken. Namelijk de plek waar het kleed moet komen te liggen en we hebben ook gekeken naar de gewenste afmeting van je kleed en hoe je dit visueel kunt maken. Als je daarnaast ook nog de blog “Vloerkleden – Afmeting, vorm en Positie” hebt gelezen, dan heb je ook al kunnen zien wat de impact van de gekozen vorm is.
De vorm van het vloerkleed kan een behoorlijk effect hebben op een ruimte. Kijk maar eens naar onderstaande afbeelding.
Kenmerkend voor onze bouwstijl zijn de rechte lijnen. Rechthoekige of vierkante kleden benadrukken deze lijnen juist. Ronde en ovale vloerkleden doorbreken deze rechte lijnen. De tip van onze stylistes: “Waar je ook voor kiest, blijf vooral dicht bij jezelf.
Wordt jij lekker zen van rechte lijnen en een strak interieur of wil je de afmetingen van de ruimte benadrukken, kies dan voor een vierkant of rechthoekig kleed.
Ben je meer het speelse type en hou je er van om deze rechte lijnen te doorbreken en te verzachten, dan is een ovaal karpet of een rond vloerkleed wellicht de juiste keuze.
Met onze vloerkleden op maat is het ook mogelijk om te kiezen voor organische vormen. Dat geeft bijna volledige vormvrijheid en levert mooie unieke stukken op.
Stap 4 – Woonstijl.
Een woonstijl ontwikkel je, net als een kledingstijl, door de jaren heen. Soms wordt je beïnvloedt door trends, tv-programma’s en woonbladen. Een andere keer laat je alles lekker aan je voorbij gaan en blijf je vasthouden aan je eigen stijlgevoel.
Zo is het ook bij de keuze van jouw perfecte vloerkleed. De stijl van het karpet bepaal je op basis van jouw woonstijl, je eigen smaak en je eigen keuzes.
Kies je ervoor om het kleed te ‘matchen’ bij de kleuren van je interieur, dan wordt je tapijt meer een verbindende factor. Je interieur straalt rust uit en je blijft dicht bij de sfeer die je al hebt neergezet. Kies in dat geval voor een effen kleed in een enkele kleur of licht gemêleerd in enkele rustige tinten. Bijvoorbeeld een kleed met grijstinten bij een grijze bank.
Maak je graag een ‘statement’ en hou je van kleur of opvallende prints, maak dan een blikvanger van je vloerkleed! Dat kan al redelijk eenvoudig door bijvoorbeeld een geel vloerkleed bij een cognac bank te kiezen, maar je kunt ook kiezen voor een kleed met een print. Je kunt de kleuren daarna subtiel terug laten komen in andere woonaccessoires.
Vloerkleden met een vintage uitstraling die doen denken aan een Perzisch tapijt zijn nog steeds op de trend. Vloerkleden met een grafische print of geometrisch patroon zien we vaak opduiken in de Scandinavische woonstijl. Modern en basic met een twist.
Of je nou kiest voor een statement of voor subtiliteit, vraag jezelf af wat je ruimte nodig heeft en waar jij je prettig bij voelt.
Stap 5 – Het Materiaal.
Vloerkleden worden gemaakt van natuurlijke materialen of van synthetische materialen. Meer smaken zijn er niet. Ook al willen fabrikanten ons met mooie namen als bamboezijde (‘bamboo silk’) en ‘banana silk’ doen geloven dat het hier om ‘puur natuur’ gaat. Zeker; de grondstof is organisch, maar het uiteindelijke viscose product is synthetisch.
Vloerkleden van natuurlijke materialen.
Bij de productie van deze kleden gebruikt men zijde, wol, katoen, jute, hennep, kokos of sisal. Deze materialen geven de ruimte, hoe kan het anders, een natuurlijke, warme en soms stoere uitstraling.
Alle materialen hebben hun eigen specifieke eigenschappen.
Een katoenen kleed wordt misschien wat sneller vuil, maar is ook weer eenvoudig in de wasmachine uit te wassen. Een wollen vloerkleed is in het begin misschien bewerkelijker. Er zal wellicht wat vaker gezogen moeten worden vanwege de losse pluisjes, maar dat vermindert na een aantal weken. Het voordeel van wol is daarentegen dat het warm aanvoelt en door het natuurlijke ‘vettige’ laagje (wolvet) redelijk makkelijk in onderhoud is.
Vloerkleden van synthetische materialen.
Kunststoffen eigenlijk. Polyamide, polyester, polypropyleen en viscose zijn de meest voorkomende synthetische materialen bij vloerkleden.
Deze materialen zijn vanwege hun praktische eigenschappen geliefd. Ze zijn kleurvast, gemakkelijk schoon te maken en sterk. Neem bijvoorbeeld de Desso & Ex-collectie. Deze vloerkleden zijn gemaakt van 100% polyamide (PA) en geschikt voor projectgebruik. Deze collectie kan dus ook in de woonkamer echt wel tegen een stootje.
Voor welk kleed je ook kiest. We adviseren om er een antislip ondertapijt bij te nemen. Het verlengt de levensduur, doordat het vloerkleed niet schuift over de ondergrond. Bovendien blijft het karpet netjes liggen en krult het niet op. Dat voorkomt onverwachte bewegingen en in het ergste geval voorkomt het dat je struikelt en valt.
Uitstraling.
Voor welke uitstraling – en textuur – kies je?
Kies je voor een hoogpolig tapijt, dan doe je dit waarschijnlijk vanwege die warme en knuffelzachte uitstraling. Hoogpolige vloerkleden zorgen voor speelsheid en dynamiek. Ze zijn daardoor perfecte voor de slaap- en woonkamer.
Ga je voor een basic look, dan kies je misschien voor de stoere tapijten van plantenvezels, zoals jute en sisal.
Heb je een voorkeur voor rust en balans, dan heeft een laagpolig tapijt mogelijk je voorkeur. Laagpolige kleden zijn makkelijker schoon te maken. Stof en zand kunnen zich minder diep verstoppen. Laagpolige kleden zijn daarmee zeer geschikt voor in de hal en onder de eettafel. Daarnaast kun je de stoelen op een laagpolig tapijt ook makkelijker verschuiven dan op een hoogpolig karpet.
Geometrische patronen komen beter tot hun recht op een laagpolig vloerkleed. In de hoge polen, zou van het patronen weinig overblijven. Ook als je verschillende kleden over elkaar heen wilt leggen, zijn laagpolige kleden een betere keuze.
Geen wetmatigheid.
Bedenk wat je uit wilt stralen en kies daar het materiaal en de structuur van het kleed op uit. De losse, nonchalante uitstraling van een hoogpolig vloerkleed vormt een spannend contrast met moderne elementen. Kale, galmende ruimtes krijgen meteen een oppepper van een goede textuur. Pas wel op dat je jezelf niet tegenwerkt. Als je voor een rustige sfeer wilt gaan, dan is het zaak het ook rustig te houden.
Voor sprekende texturen en patronen geldt dat ze meer aanwezig zijn. Het karpet wordt als het ware naar de voorgrond gebracht. Het kleed lijkt daardoor dichterbij en trekt als het ware de aandacht. Andersom werkt dat ook zo. Hoe minder aanwezig (of geheel afwezig) een patroon is, des te meer zal je vloerkleed opgaan in het geheel.
Dit zijn geen wetmatigheden.
Voor alles geldt dat er geen goed en fout is. Perfectie bestaat niet, zeiden we in het begin al. Met deze tips van onze stylisten gunnen wij jou het perfecte vloerkleed.
Durf je eigen gevoel te volgen!